Revalidatie

Voor de afdeling Revalidatie hebben wij het getroffen met Kati Paakkolanvaara, die na jarenlang ervaring te hebben opgedaan op internationale springstallen, er nu voor heeft gekozen om de revalidatie van onze patiënten op zich te nemen.

Zij staat garant voor een optimale verzorging van uw paard. De bedoeling is dat bij revalidatie een herstelprogramma wordt opgesteld, in samenspraak met de doorverwijzende dierenarts.
Hierbij vindt er een dagelijkse monitoring plaats van de evolutie van het oorspronkelijke letsel. Het revalidatieprogramma en de vorderingen worden steeds besproken met de betrokken personen.
Voor de revalidatie staan onder andere shockwave, laser- en cryotherapie ter beschikking.
VIA NOVA werkt samen met uitstekende fysiotherapeuten en osteopaten. Binnenkort beschikken we ook over een zoutwater SPA voor paarden.

Laser (Sound Eklin Smart RLT)

Lasertherapie wordt ingezet om de genezing van pezen, ligamenten, spieren en wonden te bevorderen. Deze techniek maakt gebruik van licht met een specifieke golflengte en intensiteit. Wanneer dit licht geabsorbeerd wordt door de cellen in het te behandelen weefsel, vindt er een cascade van fysische effecten plaats waardoor weefselherstel gestimuleerd wordt.
Zo wordt onder andere het ontstekingsproces afgeremd en wordt ook de aanmaak van littekenweefsel beperkt. Daarnaast wordt de ingroei van nieuwe cellen gestimuleerd, net als de doorbloeding en lymfedrainage.

Shockwavetherapie

Shockwavetherapie maakt gebruik van gefocusseerde geluidsgolven die de stofwisseling en bloedcirculatie op deze plaats stimuleren met als doel de heling te bevorderen. Daarnaast heeft deze behandeling ook een pijnstillend effect. Shockwavetherapie wordt vooral toegepast bij aanhechtingsproblemen van pezen en ligamenten. Het kan een hulpmiddel zijn bij het genezingsproces van diverse problemen aan pezen, ligamenten of bot.
Voor een optimaal resultaat worden meerdere behandelingen aanbevolen met een interval van twee weken.

Osteopathie

Osteopathie is een behandelingsvorm, die er naar streeft om het verloren evenwicht in een lichaam te herstellen. Dit evenwicht kan verstoord zijn door bijvoorbeeld :

  • een val, verstuiking of ander trauma;
  • een ruiter, die het paard eenzijdig rijdt;
  • een paard dat te jong overvraagd werd naargelang zijn kunnen;
  • verkramping als gevolg van angst, een slechte vroegere ervaring;

De eerste taak van de osteopaat is dan, na het aanhoren van de klachten, uit te maken waar het probleem zich situeert. Hij doet dit door de spieren en de gewrichten te controleren op spanning, soepelheid, bewegingsbeperking, enz…

Hieruit kan hij afleiden wat de basisoorzaak van het probleem zou kunnen zijn. Dit wordt dan behandeld door middel van, meestal zachte, manuele technieken.

Bij een osteopathische behandeling worden nooit toestellen, of inspuitingen gebruikt, alle heil komt voort uit het gevoel en de handen van de osteopaat.

Een osteopaat gebruikt enkel manuele technieken.

Door bepaalde spieren te ontspannen, een gewricht vrij te maken of een wervel te manipuleren wordt het paardenlichaam weer in staat gesteld zijn evenwicht te hervinden en zo zichzelf te genezen.

Een groot voordeel van een osteopathische behandeling is dus ook dat men een paard beter kan laten presteren, zonder gevaar bij een eventuele dopingcontrole.
Er wordt immers niets aan het lichaam toegevoegd, de afstelling wordt alleen verbeterd en een betere afstelling geeft meer rendement.

Cryotherapie (Metrum Cryoflex)

Naast het koelen met koud water of ice-packs maken we ook gebruik van cryotherapie. Hierbij wordt een bepaalde regio gedurende een korte tijd met behulp van vloeibaar stikstof onder zeer koude temperatuur gekoeld.
Het verzacht de pijn, remt ontstekingen, stimuleert de doorbloeding en ondersteunt zo de genezing.

Spa

Een spa is een koudwaterbad met zout water. Het is een zeer doeltreffend hulpmiddel om ontsteking in de benen tegen te gaan en de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te versnellen. Dankzij het hypertone effect van zout zal water onttrokken worden uit de cellen waardoor zwelling vermindert. De jetstream in de spa zal extra zuurstof aan het water toevoegen en de lymfedrainage activeren.